Профілактика вірусного гепатиту А
- On 14.01.2025
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це
ураження печінки гострого характеру, спричинене вірусом. Ознаки патології
яскраво виражені і специфічні, тому з діагностикою проблем не виникає. За
даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А,
повністю одужують, і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби. Єдине
джерело інфекції – хвора людина. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями
хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з
хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої
людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої
гігієни. Інкубаційний період (це час від моменту інфікування до появи перших
симптомів) в середньому триває близько 30-35 діб, але в деяких випадках може
варіюватися від 15 до 50 діб.
Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі.
У більшості випадків хвороба починається гостро. Найчастіше виникають такі
симптоми:
підвищення температури тіла до субфебрильних показників (протягом
перших 2-3 діб);
ломота в тілі;
загальна слабкість та підвищувальна втомлюваність;
погіршення апетиту;
нудота;
неприємні відчуття в животі;
діарея;
блювання;
біль та відчуття важкості у правому підребер`ї;
зміна кольору сечі (кольору міцного чаю); знебарвлення калу;
жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) проявляється лише на 7-10 день
після потрапляння вірусу в організм;
можливе свербіння шкіри.
Проте при вірусному гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі
симптоми, вказані вище. Варто зазначити те, що дана симптоматика більш
характерна для дорослих та дітей старшого віку. У дітей до 6 років, часто не
спостерігається яких-небудь помітних симптомів і лише у 10 % розвивається
жовтяниця.
Профілактика вірусного гепатиту А:
1.Дотримання правил особистої гігієни (обов`язково мити руки з милом
перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету,
громадських місць).
2. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду
(воду кип’ятити не менше 10 хв, дати відстоятися).
3. Використовувати для пиття і приготування їжі воду питну бутильовану
або з централізованих джерел водопостачання та не використовувати з
незнайомих джерел водопостачання.
4.Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити
питною водою.
На сьогодні також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від
гепатиту А.
Не займайтеся самолікуванням, при появі перших ознак захворювання.
Терміново звертайтеся до лікаря! Бережіть своє здоров’я та здоров’я
своїх дітей!
0 Коментарі